Happy New Beginnings for twikga

New-BeginningsWe would like to  thank you for being our fans during the last 6 years! We loved making the twikga books, but the time has come to start something new. Keep on following our wilderness adventures on wildpicha.com

Posted in About twikga, Book News, Wild Picha | Tagged , | Comments Off on Happy New Beginnings for twikga

3irds go beaching along the river Elbe

Beachbirds-Holiday

“Pooh, great to be away from the house, always busy, always things to do. It is too hot to move anyway. Summer in the city! Great that we have the river. Ah, look at that nice boot. Come on Little bird, relax, enjoy!” “Funny Bird, you can’t just leave our friend there. This is not funny. He will melt. You have to help me dig him out again! Where is Duvel when we need him? At least he would have helped me to save Big Bird.”

Posted in HH Home & Dog | Tagged , , , | Comments Off on 3irds go beaching along the river Elbe

Olifanten, binnenkort alleen nog als monument te zien?

OlifantenmonumentDe Fontana dell’Elefante is het symbool van de Siciliaanse stad Catania. De Fontein staat op het Piazza del Duomo voor de kathadraal van Catania en Palazzo degli Elefanti. Volgens de geograaf Idrisi beschermt de, van zwarte lavasteen gemaakte olifant, de stad tegen uitbarstingen van de vulkaan de Etna. Liotru, zoals de olifant liefkozend door de Cataniers genoemd wordt, werd in 1239 het officiële symbool van de stad. Al eerder schreven we over een bijzondere olifant in Italië, het kleine olifantje van Bernini op het Piazza della Minerva in Rome. Een symbool gemaakt voor Paus Alexander de VII van heilige kennis en wijsheid. De olifant is door de eeuwen heen een symbool van bescherming en wijsheid, waarom is de mens niet in staat en wijs genoeg om de olifant te beschermen tegen uitroeiing? Onlangs publiceerde het Duitse tijdschrift Der Spiegel cijfers van het Tanzania Wildlife Research Institute. Stropers hebben de afgelopen jaren flink jacht gemaakt op olifanten in Tanzania. Zeker 65.000 dieren zijn sinds 2009 gedood. Dat is 60 procent van het totaal aantal olifanten dat leeft in het Oost-Afrikaanse land. Die zouden door de overheid van Tanzania, dat lange tijd bekend stond om zijn grote populatie olifanten, lang geheim zijn gehouden. Vooral in de bekende safarigebieden Ruaha en Rungwa hebben stropers veel olifanten afgeslacht voor het ivoor in hun slagtanden. Alleen al in 2013 werden daar 11.500 van de 20.000 dieren gedood. ”Dit is een nieuwe extreme groei”, aldus Daniela Freyer van dierenorganisatie Pro Wildlife. Zullen monumenten als in Italië binnenkort het enige zijn dat ons rest van de olifant?

Posted in Picture Stories, Tata&Squack | Tagged | Comments Off on Olifanten, binnenkort alleen nog als monument te zien?

Elephants need our children’s voices to survive

13-Harrys-Tale-panorama

Tata&Squack’s second adventure is a story about wild elephants, the largest mammals that walk the surface of the earth. While making this book we realised just how threatened elephants are and that chances are small they will be part of our children’s future. With this book we would like to create awareness of the wild elephants in a child friendly way and help these magnificent animals. To survive elephants need our voice and especially our children’s voices. In the book Tata&Squack learn from Noor, the grandmother of their elephant friend Harry, that his mother was killed by poachers when he was just a baby. “One dawn, after a night of heavy rain, Harry and his mother disappeared. I feared the worst, because the savannah has become a hunting ground for poachers. In the end Harry was found by researchers. He was standing alone on the sodden plain next to his mother’s tusk-less body, his ear bleeding. He was waiting for her to wake up from her long sleep.” Find out how Harry was rescued. More information about the book Tata&Squack Mission Elephant on our website.

Posted in Tata&Squack | Tagged , , | Comments Off on Elephants need our children’s voices to survive

The rain has come in Samburu

Samburu-Rain

It was great to be in the Samburu National Reserve again, where we researched Tata&Squack Mission Elephant in 2012. Back then it was the end of the dry season. The park was dry and the elephants came down to the river every day to drink and to refresh themselves. The change of scenery is amazing. The rains are slowly turning the landscape into a green meadow. The elephants enjoy the lush vegetation and the wet texture of the soil. The little ones seem to have the time of their lives. No cares, no worries, just like little kids playing in the mud. Soon the elephant will celebrate their feast of plenty on the river. The families will socialize. Must Bulls will move in to mate with receptive ladies. Elephant calves will be born in the safe haven of Samburu National Reserve, where they are protected and researched.

Posted in Tata&Squack | Tagged , , | Comments Off on The rain has come in Samburu

De olifant als brenger van geluk

Screen shot 2015-03-29 at 9.35.55 PMIn mijn eerste Afrikaanse nacht in Samburu wachtte een olifant mij op bij mijn tent. Een onvergetelijk ontmoeting. Nadat ik van de schrik bekomen was, heb ik vanaf de veranda naar dit ongelofelijk grote en indrukwekkende beest zitten kijken in de donkere nacht. De wereld werd even heel erg klein en stil op het geluid van het eten en lostrekken van stengels en bladeren na. Krachtig, zorgzaam, lang levend als de stropers ze laten leven, brengers van geluk. In de Oosterse wereld staat de olifant symbool voor kracht, onsterfelijkheid en het overwinnen van de dood. Er bestaat ook een legende waarin de moeder van Boeddha, tien maanden voor zijn geboorte, droomde van een witte olifant. Dit zou een voorteken zijn geweest voor zijn komst en sinds die tijd worden in India de witte olifanten als heilig gezien. Ook in China geldt de olifant, sinds oudsher, als symbool van kracht en wijsheid. Als je wel eens over een olifant droomt wijst het er op dat je bezig bent met de aanleg van een goede basis voor rijkdom en succes. Droom je over ‘meerdere olifanten’ dan hangt voorspoed in de lucht; zoals rijkdom, kracht en succes op allerlei vlakken. Zowel mensen uit India als China geloven dus dat de olifant geluk brengt. Vaak zie je dat zij een afbeelding van een olifant plaatsen op een plank of vlak bij de deuropening. Dit zou geluk brengen als het hoofd naar de voordeur is geplaatst. Ook het aanraken van de slurf, zeker voor je op reis gaat of zaken moet doen, brengt geluk.  Mijn ontmoeting met de olifant is een herinnering om nooit te vergeten er is een mooie boek uit voort gekomen met als doel een bijdrage te leveren aan hun voortbestaan.

Posted in About twikga | Tagged , , | Comments Off on De olifant als brenger van geluk

Door de grote meester Rembrandt met inkt vereeuwigd

Screen shot 2015-03-29 at 8.32.20 PMWij hopen dat de olifant, de tijger, de neushoorn, reuzenpanda, mensaap, walvis, zeeschildpad, sneeuwluipaard, blauwvin tonijn, rivierdolfijn, ijsbeer en alle andere dieren die vechten om hun voortbestaan, niet hetzelfde lot beschoren is als deze wilde berberleeuw. Deze soort bestaat inmiddels niet meer in het wild en werd door de grote meester met bruine inkt vereeuwigd op bruin papier 1660-1665. Voor de eerste keer staat in een tentoonstelling in Amsterdam het late werk van Hollands grootste meester centraal. In de laatste achttien jaar van Rembrandts leven (1606-1669) veranderde zijn kunst ingrijpend. Zijn werk werd technisch experimenteler en kreeg meer psychologische diepgang, emotie en intimiteit. De indrukwekkende tentoonstelling laat Rembrandts werk zien met al zijn terugkerende thema’s zoals licht, intimiteit of contemplatie. Rembrandt trok zich niets aan van wat waardig of mooi was om vast te leggen. Hij gaf daarentegen de realiteit zo goed mogelijk weer: een ter dood veroordeelde vrouw, een landschap met een eenvoudige hoeve, een exotisch beest. Ook deze leeuw is ‘naer ‘t leven’ getekend. Zijn lange , donkere manen lopen door tot aan de borst en tot ver onder de buik. Dit kenmerkt een Noord-Afrikaanse soort, een berberleeuw, die tegenwoordig niet meer in het wild bestaat. In menagerieën waren deze leeuwen een geliefde bezienswaardigheid. Rembrandt observeerde op enkele tekeningen nauwkeurig de bijzondere kenmerken van deze exotische dieren.

Posted in About twikga | Tagged | Comments Off on Door de grote meester Rembrandt met inkt vereeuwigd

De olifant, een circus icoon

Barnum&Bailey

Olifanten zijn al meer als 133 jaar het iconische element in het circus, al komt het publiek daar steeds meer tegen in opstand. Wellicht is het aan de tijd om deze gedateerde samenwerking, die voor de olifant in 1860 begon te beëindigen? Toen der tijd dreven James Anthony Bailey en James E. Cooper een circus. Hun grootste troef was een baby olifant genaamd “Columbia”. Hun advertentietekst luidde: de eerste olifant geboren in de Verenigde Staten. Een andere circus directeur Barnum wilde de olifant kopen van Bailey. Barnum slaagde daar niet in, maar het contact tussen de beide mannen zorgde voor een legendarische samenwerking. Samen stichtten ze het wereldberoemde circus Barnum&Bailey. Het circus succes begon dus met een olifant, exotisch voor die tijd. Begin maart van dit jaar maakte het Barnum&Bailey circus bekend dat haar drie rondreizende circussen, de olifant, uit het programma halen, maar wel pas in 2018. De beslissing volgt op vele protesten van dieren bewegingen en het groeiende publieksbesef dat een olifant niet in het circus thuis hoort. Het Barnum&Bailey circus heeft jaren gezegd dat een circus geen circus is zonder een olifant. Maar het succes van Cirque du Soleil laat zien dat een circus geen dieren van welke soort dan ook nodig heeft om succesvol te zijn. Het Circus heeft 43 Aziatische olifanten 29 daarvan leven nu in Florida waar Barnum&Bailey een department hebben. Voor de olifanten die nu nog werkzaam zijn moeten verblijven gebouwd worden en deze zouden niet voor 2018 klaar kunnen zijn.

Posted in About twikga, Tata&Squack | Tagged | Comments Off on De olifant, een circus icoon

Tata&Squack and the funny parade of baboons

Baboon-HillAfter a lazy afternoon, Tata&Squack are allowed to ride on the back of Noor, the matriarch of the royal family. They are impressed by her skills. She guides the elephants carefully over the plains in search of water and food. Near the hills baboons of all sizes suddenly appear. The males are large and impressive, most of the females have babies clinging to their bellies or sitting on their backs. “Where are they heading, Noor?” Tata asks. “Do you see the rocks, high on the hill?” says Noor. “The baboons spend the night up there. At the end of the day it is a warm sunny place to sit and not many predators are able to attack them up there.” They see a string of baboons, big and small, zigzagging up the hill. What a funny parade.

More information about Tata&Squack Mission Elephant on our website.

Posted in Tata&Squack | Tagged , , | Comments Off on Tata&Squack and the funny parade of baboons

Reisebericht vom Besuch an die Momella Schulen

Momella-2015

Der Momella Förderverein unterstützt Schulen in Tanzania. Zu Begin des neuen Schuljahres im Februar, bereist Frau Frosch, die Gründerin des Vereins, die Region und besucht die Schulen. Ein kleiner Reisebericht: “Ich habe in diesem Jahr noch einmal an 2 Schulen mit twikga Büchern gearbeitet. An einer Schule (Maji Ya Chai Primary School) habe ich versucht, die Lehrer in die Arbeit mit dem Buch ein zu führen. Mir kommt es dabei vor Allem darauf an, dass man versucht, über bekannte Themen eine Sprechsituation in der Fremdsprache zu finden, die es den Sprechenden leicht macht, sich in der Fremdsprache zu äußern, weil sie über etwas sprechen können, das sie bereits kennen. An einer anderen Schule (Tuvaila Primary School) hatte ich eine kleine Gruppe von Schülern und eine kleine Gruppe von Lehrern zur Verfügung, wo ich das gleiche Problem üben wollte. In dieser Gruppe fiel mir besonders auf, dass nicht nur die Schüler, sondern vor Allem auch die Lehrer sehr interessiert zuhörten und mit arbeiteten. Dies ist möglicherweise eine ganz neue Form für die Arbeit an den Schulen, einmal dem „Drill“ des Übens in der Fremdsprache zu entfliehen und zu versuchen, sich frei in der Fremdsprache zu äußern.”

Tanja Dekker hat Frau Frosch auf einer ihrer Reisen in Tansania kennengelernt. Der twikga Verlag ist Fördermitglied des Vereins. Mehr Information über den Momella Förderverein e.V gibt es auf der Webseite.

 

Posted in About twikga | Tagged , , | Comments Off on Reisebericht vom Besuch an die Momella Schulen